- Armere huishoudens vissen achter het net bij de verduurzaming van woningen, schrijft Trouw.
- Rijkere huiseigenaren maakten veel vaker gebruik van de geldpotjes die de overheid inzette om de energietransitie te stimuleren.
- Volgens de Volkskrant was er in de eerste 7 maanden van dit jaar zelfs sprake van een ware stormloop op energiesubsidies.
- Lees ook: Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden
Vooral huishoudens met een goed gevulde portemonnee profiteren van de overheidsmaatregelen die de energietransitie moeten stimuleren. Armere huishoudens blijven achter in een huis dat nauwelijks verduurzaamd is, daardoor is er steeds meer sprake van een ‘energiekloof’, schrijft dagblad Trouw.
De huizenbezitter die beter in de slappe was zit, heeft zelfs voor een ware stormloop gezorgd op gesubsidieerde warmtepompen en spouwmuurisolatie.
In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben consumenten voor bijna 90 miljoen euro aan subsidie aangevraagd voor isolatiemaatregelen van hun woning. Dat blijkt uit cijfers die De Volkskrant heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Wie kon investeren in de verduurzaming van zijn of haar huis, is sinds kort spekkoper. Nu de kosten voor gas en elektriciteit de pan uit rijzen, kun je maar beter een huis hebben dat aan de moderniteit is aangepast. Goede isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen kunnen de maandelijkse kosten flink drukken.
Huurders lopen daarbij vaak achter, bijvoorbeeld omdat de huisbaas niet zo'n vaart maakt met verduurzaming, signaleerde de Woonbond al eerder. In de particuliere huursector kan nog veel meer werk worden gemaakt van een betere isolatie van huizen. In 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers zit nog enkel glas. In de koopsector liggen die percentages veel lager.
Wie nu nog wil verduurzamen moet maanden wachten
Huishoudens met een goed gevulde portemonnee wisten veel beter de omslag te maken naar een zuinige woning, schrijft Trouw. Eigen vermogen hielp daar natuurlijk bij, maar rijkere huiseigenaren maakten ook veel vaker gebruik van de geldpotjes die de overheid inzette om de energietransitie te stimuleren. Daardoor is de ‘energieongelijkheid’ tussen rijk en arm de laatste jaren gegroeid, zeggen experts.
"Het is absoluut zo dat de energiekloof tussen rijkere en armere huishoudens groter wordt", zegt Marry Mos van de Landelijke Armoedecoalitie, waarbij onder meer de Woonbond en verschillende sociale organisaties zijn aangesloten.
Uit de cijfers van de RVO blijkt volgens De Volkskrant dat niet alleen dat de bijna 90 miljoen aan isolatiesubsidie flink meer is dan in dezelfde periode vorig jaar (toen 27,5 miljoen) maar ook de aanvragen voor andere subsidies enorm zijn toegenomen.
De subsidieaanvragen voor warmtepompen stegen in de eerste zeven maanden van 2022 met 412 procent naar 46,8 miljoen euro. Zonneboilers: van 1,9 miljoen naar 5,9 miljoen.
Voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is in 2022 in totaal 228 miljoen euro beschikbaar. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar, maar mogelijk vissen er toch huiseigenaren achter het net.
Tot nu toe is dit jaar in totaal 171 miljoen euro subsidie aangevraagd. Als de aanvragen in het huidige tempo doorgaan is het budget niet voldoende. Een subsidie kan pas worden aangevraagd nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
Wie nu maatregelen wil treffen, moet al gauw maanden wachten op een vakkracht.